Dimarts, 1 De Desembre De 2020

Consell Comarcal del Solsonès

C. Dominics, 12 Palau Llobera - SOLSONA, Consell Comarcal del Solsonès -
Telèfon: 973 48 20 03 Fax: 973 48 25 14

Cultura

09/03/2012

CULTURA


FotoORGANITZACIÓ D'ACTES PROPIS

Recepció oficial amb motiu de l'11 de setembre

Acte solemne que s'organitza des de l'any que es constituí aquest Consell Comarcal. Hi són presents autoritats locals i comarcals així com representants del teixit social i cultural de la comarca.

L'acte combina la reinvindicació a través d'un parlament a càrrec d'una personalitat (han realitzat aquest parlament Vicenç Villatoro, Vicent Sanchis o Agustí Colomines, entre altres) i la música (han actuat la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, el grup Akústix o Vox Musici, entre altres).

Des de fa dues edicions sorganitza conjuntament amb Òmnium Cultural i lAjuntament de Solsona

 

Concurs de nadales i dibuixos

 

Concurs organitzat pel Consell Comarcal amb motiu de les festes del Nadal. Es convoquen tots els alumnes de totes les escoles de la comarca. Enguany sha celebrat la vint-i-dosena edició i hi ha participat  466 alumnes distribuïts en diferents categories que van des dels 2 anys als majors de 16 anys.

 

Concurs de fotografia El Solsonès

 

Concurs organitzat pel Consell Comarcal i amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Solsonès que pretén premiar les fotografies que millor captin lessència de la comarca centrades anualment en un tema.

 

Recuperació cançons tradicionals

 

Amb la voluntat de recuperar un patrimoni que sha anat transmeten de pares a fills, el Consell Comarcal ha publicat un llibre recopilatori amb aquelles cançons de transmissió oral que durant dos anys shan anat cercant pels diferents municipis del Solsonès, en total han estat 24 cançons inèdites fins al moment. A més a més, el  projecte  finalitzà amb un festival de la cançó, el juliol del 2014, al Santuari del Miracle on sinterpretaren algunes de les cançons que apareixen en el recull versionades en diferents estils musicals: ska, gospel, coral, tradicional...

 

Premi Signum

 

Aquest premi, instaurat per primera vegada lany 1997, sha anat concedint any rere any, ininterrompudament, per tal de reconèixer la tasca i lexemple de totes aquelles persones i institucions de dins i de fora de la comarca que hagin destacat al Solsonès, tant per la seva vàlua professional com per la seva qualitat humana en qualsevol dels àmbits possibles, siguin de lesport, científic, humanitari, mèdic, artístic, cultural, social o polític, entre daltres. Lencarregat de fer la proposta és la Fundació Francesc Ribalta, integrada per persones coneixedores de la realitat social, cultural i històrica de la comarca del Solsonès. El premi es lliura en un solemne acte pels volts de les festes del Nadal.

 

Publicació del llibre: 600 anys del Palau Llobera

 

El Consell Comarcal del Solsonès des de lany 1989 té la seva seu oficial a ledifici, ubicat a Solsona,  anomenat Palau Llobera, un edifici construït lany 1411. Lany 2011 es celebraren els 600 anys daquest edifici que ha estat sempre al servei del poble: primer com a hospital de pobres, després com a universitat  literària i actualment com seu del Consell Comarcal del Solsonès.  Per aquest motiu i per la importància de l'immoble, aquest Consell Comarcal decidí encarregar a l'historiador Ramon Planes la publicació d'un llibre que reculli la història del Palau Llobera, passant per les diferents èpoques i funcionalitats que ha tingut. Després de mesos de recull científic i de recerca, lhistoriador Ramon Planes ha enllestit el seu treball i sestà cercant el finançament necessari per a la seva publicació.

 

Organització Segon Cicle Tr3sors

 

Després de la bona acollida de la primera edició, celebrada lany passat i on es programaren quatre concerts en diferents punts de la comarca, tornem a presentar aquest any quatre espectacles nous en quatre espais diferents. En la primera edició, tots els espectacles varen ser musicals (Escola de Dansa de Solsona, Solsona Gospel School, Akústix i Roger Mas), per aquesta edició tot i mantenir els espectacles musicals, hem ampliat loferta a altres disciplines: el teatre i la màgia.

 

Una altra novetat són els espais, enguany tornen a ser quatre espais singulars del Solsonès i diferent als de lany passat (salí de Cambrils, Sant Pere de Matamargó, Brics i Sant Pere de Graudescales).

 

I per últim, la gastronomia torna a compartir protagonisme en aquest cicle i tal com es va fer lany passat, després de cada espectacle tindrà lloc una degustació dun plat amb productes de la comarca i realitzat per un establiment del municipi.

 

Així doncs, el cicleTr3sors continua amb la filosofia de promocionar punts dinterès turístic i cultural de la comarca poc coneguts, artistes i productes locals del Solsonès, així com la diversificació de loferta cultural, ja que pel gran pes que té Solsona respecte la resta de la comarca, aquesta concentra la major part daquest tipus dactivitats, deixant la resta de municipis amb poca oferta cultural.

 

Suport i assessorament a entitats culturals

 

Des de làrea de cultura es realitza suport i assessorament a totes aquelles entitats culturals i ajuntaments que ho sol·licitin en qualsevol tema relacionat amb la cultura.

 

Convocatòria anual dajuts

           

Aquest Consell Comarcal convoca anualment uns ajuts on shi poden acollir les persones físiques, jurídiques, ajuntaments, entitats locals i entitats legalment constituïdes, que impulsin o desenvolupin activitats de caire social, cultural o dorganització de festes de barris a la comarca del Solsonès. En aquesta convocatòria també shi poden acollir les publicacions.

 

Lany passat hi hagué una dotació pressupostària de 8.100,00 euros i sen beneficiaren un total de 45 entitats, ajuntaments i persones físiques.

 

Ajuts directes a activitats

 

A part de la convocatòria anual d'ajuts, aquest Consell Comarcal té signats uns convenis de col·laboració amb diferents entitats per la seva importància tant per la repercussió social de les seves activitats com per la seva importància cultural. Aquestes són:

 

Associació de Festes del Carnaval de Solsona: organització del Carnaval de Solsona; Grup de Teatre Lacetània: organització del cicle de teatre Escenes; Centre d'Estudis Lacetans: publicació de la revista cultural Oppidum.


Mapa Web